Tillagning

För att riktigt kunna njuta av teet bör det gärna serveras i kanna. Vill man bara ta sig en snabb kopp går det självklart utmärkt med en tesil. Det finns en mängd olika sorters kannor att välja på, det viktigaste är att hitta en man tycker om. Kannan bör vara torr och gärna varm. Mängden te man använder beror förstås på egen smak, ett vanligt mått är dock en tesked per kopp.

Vattnet till teet bör inte koka utan bara sjuda, annars försvinner syret. Enligt gammal kinesiskt tradition skall man avbryta uppvärmningen när bubblorna är stora som guldfiskars ögon.

Det är viktigt att låta teet dra på rätt sätt, något som skiljer mellan olika tesorter. För svart te bör vattnet hålla en temperatur på strax under kokpunkten och dragningstiden är mellan 3 till 5 minuter beroende på sort.

Grönt blir bättre vid lite lägre temperatur, mellan 60°C och 75°C. Hur länge teet skall dra finns det lite olika teorier om. För att få den bästa smaken bör man hålla sig mellan 1 och 3 minuter och kan brygga bladen flera gånger. Dock får inte tebladen torka mellan bryggningarna. Vill man däremot få de bästa hälsoeffekterna rekommenderas tider mellan 5 och 7 minuter. Givetvis gäller det precis som vid doseringen att det är den egna smaken som avgör.