Berättelsen om Kränku

Kränku började sin bana som tebutik hösten 1977 när Anneli och Sylve fick möjlighet att ta över en affärslokal på S:t Hansgatan i Visby. Eftersom Sylve alltid drömt om att sälja te startade de Kränku Teboden den 19:e november. Smaksatt te i lösvikt var inte alltför vanligt i Sverige vid den här tiden och i Visby fanns det ingen tebutik då. Efter lite efterforskningar fick de kontakt med en televerantör med gamla anor i Stockholm och köpte in sina första 14 sorters te. Denna leverantör har sedan fortsatt leverera den största delen av Kränkus te och gör så än idag.

Efter att i ett knappt år sålt te och diverse tillbehör tyckte Anneli att det var dags att skapa en egen blandning, något hon tyckte varje tebutik borde ha. Så Sylve satte igång och experimentera och testade olika smakkombinationer och efter tag fick han fram en blandning han var nöjd med. Detta blev Guteblandning som har fortsatt och blandas efter samma hemliga och oförändrade recept ända sedan dess. Efter den första blandningen har det blivit flera eftersom åren gått, nästan en ny varje år, alla med namn, doft, smak och illustrationer som på olika sätt anknyter till Gotland och Gutarna.

Allt som åren gick utökades sortiment, ibland genom planering och ibland genom slump. Vilket har resulterat i att Kränku numer även säljer kaffe, porslin, godis, kryddor, burkar, choklad, med mera med mera. När det så 1986 gavs möjlighet att ta över en annan affärslokal på Öster utanför ringmuren så togs chansen att expandera rörelsen. Till att börja med var den nya butiken inte mycket mer än en disk och några teburkar men efter ett par år så blev lokalen bredvid också tillgänglig, och butiken byggdes ut. De två butikerna drevs parallellt i drygt tolv års tid. Då uppstod det återigen en chans att flytta till en ny lokal, på S:t Hansplan, inte mer än 60 m från den ursprungliga butiken på S:t Hansgatan. I stadens gamla järnaffär kunde man få tillgång till en lokal i passande stil. De två butikernas slogs samman till en och flyttade ihop med teproduktionen som dittills hållit till på den gotländska landsbygden. Så i maj 1999 slogs dörrarna upp för en ny butik i samma anda och gammaldags miljö som tidigare. Och här fortsätter Kränku Te & Kaffe att verka efter samma filosofi som alltid, men också i ständig förändring.