Teodling på Gotland

Teodling Gotland mark

Efter att ha blandat våra egna teblandningar i över 40 år tycker vi det är dags för nästa steg: att odla vårt eget te. Detta är en idé som grott under ett antal år och nu har vi gjort slag i saken tillsammans med Verdure på Tjuls gård i Eskelhem på Gotland.

Här hittar du en karta till teodlingen (Google maps).

Karta till teodling

Odla tillsamman med oss! Köp din egen teplanta hos Kränku.

Nyhetsbrev Camellia Sinensis Gotland
* obligatoriskt


Läs de senaste inläggen nedan:

En första gotländsk teskörd

Morgonen den 27:e augusti 2018 var det dags för det som vi väntat på sen den första teplantan sattes i gotländsk jord. Att skörda gotländskt te. Utrustade med plockkorgar så gick vi igenom alla teplantor och plockade de eftertraktade tebladen. Det tog ungefär 2 timmar och resulterade i ca 50 gram. Resten av dagen ägnades... Läs mer »

Efterlängtat regn

Gotland har perfekta somrar för semester och bad med mycket sol och värme. Denna sommar har den innehållande värmeböljan dock utmanat även de mest värmeälskande besökarna. Något som är mer utmanade än värmen för teplantorna är bristen på regn. Inte sedan i början av maj har teodlingen sett ett ordentligt regn. Tills förra helgen då... Läs mer »

Att skörda te

Hur ska jag skörda min teplanta? Ni är många som har frågat och här kommer ett sätt att göra grönt te. 1. Skörda de yngsta bladen – ”två blad och en bladknopp”. 2. Lägg bladen i solen för att torka i max 15 minuter. 3. Hetta upp bladen i en torr wokpanna i 4-6 minuter.... Läs mer »

Teodlingen våren 2018

Teplantorna står gröna även efter denna vinter. Under hösten 2017 föll stora mängder regn, följt av en sen, kort och intensiv vinter. Våren 2018 tog tid på sig och sen gick vi rakt in i en sällan skådad sommarhetta i maj. Minst sagt lite udda väderförhållanden för odlingen. Vissa teplantor är medtagna av vintern men... Läs mer »

Teplantor i snö

Efter beslutet att inte täcka teplantorna under vintern fick vi mer snö än vanligt på Gotland. Trots detta ser teplantorna ut att klara sig ganska bra. Nu är det mesta av snön borta och inom den närmaste tiden hoppas vi på vårvärmen. När våren ha kommit en liten bit på väg kommer det återigen finnas... Läs mer »

Vintervila igen

Nu är det snart dags för vintervila för teplantorna. Erfarenheterna från fjolårets vinter visade att teplantorna klarade sig ganska bra i den gotländska kylan. Så i år är planen att inte täcka teplantorna med tunnlar som sist. För tillfället så finns det lite oro att det är mycket vatten i marken och om det blir... Läs mer »

Tefrön

Vi fick en frågan vad man kan göra med de frön som man ibland kan se efter man fått en blomma på sin teplanta. Teodlare Mikael rekommenderar följande: Vänta på att plantan själv släpper fröna. Låt det inte gå för lång tid innan nästa steg. Blötlägg fröna i vatten i 24-36 timmar. Pressa gärna ned... Läs mer »

60 cm teplanta

Nu börjar vi se ordentlig tillväxt i teodlingen. En av teplantorna uppmätes nyligen till 60 cm.

Hitta till teodlingen

Nu blir det lättare att hitta Verdures och Kränkus teodling i Eskelhem. Ni hittar en karta på länken (Teodling på Gotland) och nu är det skyltar på plats som visar vägen. Välkomna förbi en av världens mest unika teodlingar. 

Nya teplantor

När teplantorna avtäcktes efter vintern så hade inte alla klarat sig lika bra, vilket var en medveten risk. Vad det beror på varierar från för lite vatten, till gnagare, till köldskador, till solskador. Överraskande nog verkar inte kylan vara den största utmaningen för teplantor på Gotland. Ett antal har stått hela vintern under bar himmel... Läs mer »

Vinter i teodlingen

För tillfället är det lugnt i teodlingen sedan teplantorna bäddades in i höstas. För att förhindra att teplantornas rötter fryser täcktes de med halm och väv och långa tunnlar av plast sattes över för att skydda mot snö. Just nu är det barmark på Gotland, men efter att plantorna gick i vintervila har vi haft... Läs mer »

Det blommar i Eskelhem

Mitt under pågående förberedelser för vintervila gjordes en spännande upptäckt. En av teplantorna har börjat blomma! Vi ser det som ett gott tecken på i alla fall den här teplantans välmående. Nu håller vi tummarna för att få se många fler blommor under nästa år. Har någon mer fått blommor på sina teplantor? Dela gärna... Läs mer »

Vintervila

Med ännu en sommar (där Gotland toppade solligan igen) färskt i minnet har det blivit dags att tänka på vintern. På teodlingen pågår redan förberedelserna för att teplantorna ska klara en gotländsk vinter. Redan nu ges plantorna PK-gödsel för att stärkas inför vintern och även gynna nästa säsongs tillväxt. På teodlarens egen blogg kan du få... Läs mer »

Gotländskt te

Nu har flera hundra teplantor fått nya hem och snart har de växt sig så stora i sina krukor att de inte längre får plats i våra specialbeställda lådor när vi skickar beställningar i webbshoppen. De 500 teplantorna som är planterade i Eskelhem mår fortsatt bra men den största utmaningen ligger framför oss – vintern.... Läs mer »

Flera teplantor

Mellan mitten av april och mitten av maj sattes under ett antal tillfällen de första 500 teplantorna i jorden. Sedan dess har det med stor spänning vårdats och bevakats. Några har blivit lite åtgångna av de staraurar som kom, men majoriteten ser ut att klara sig fint. I torsdags var det dags att sätta ner... Läs mer »

Video: Teodling på Gotland

Helgen vecka 15 år 2016 sattes de första teplantorna i gotländsk mark. En historisk dag. Vi fotade och filmade en hel del så att vi nu kan ta med er dit. Varsågoda!

"Nu är de gotländska teplantorna i jorden"

Det var ett fint reportage i dagens Gotlands Allehanda. Nu är det verklighet. Vi odlar Camellia sinensis Gotland. Tack Henrik Radhe för bra text och vackra bilder.  

Dags att plantera

Idag grävs det för fullt i Eskelhem, marken prepareras och de första plantorna är snart i gotländsk jord. Varje teplanta får en egen nätbur som skydd mot diverse angrepp (t ex en känguru på rymmen), så det har varit full produktion av hundratals burar den senaste tiden.   

Ett gotländskt teplantage

Teodlingen på den gotländska landsbygden växer fram. Åkermarken prepareras genom att jord grävs upp och torv läggs som ny plantjord. Nästa helg (vecka 15) är det dags för att sätta teplantorna i marken. Ett historiskt ögonblick på Gotland. Ni följer allt här.  

Teodling i tidningen

Tisdagen den 5 april 2016 började vi försäljningen av teplantor i butiken i Visby. Flera plantor har redan fått nya hem och idag tittade helagotland.se förbi oss på Kränku för ett reportage. Citat ur artikeln: I flera år har idén om att odla eget te funnits hos företagen Kränku och Verdure. Nu blir det verklighet.... Läs mer »

Första spadtaget

GrävskopaEfter att ha blandat våra egna teblandningar i snart 40 år tycker vi det är dags för nästa steg: Att odla vårt eget te. Detta är en idé som grott under ett antal år och nu har vi gjort slag i saken tillsammans med Verdure på Tjuls gård i Eskelhem. Just nu pågår förberedelserna för... Läs mer »