Om te

Kinesisk Gyokuro
Allt te som inte är örtte kommer från samma växt, nämligen tebusken Camellia sinensis som givits sitt namn av Carl von Linné. Tebusken är egentligen ett träd och kan i vilt tillstånd bli upp till 20 meter högt. Odlad håller man den runt en och en halv meter för att underlätta skörd. En tebuske ger oftast inte ens ett hekto färdigt te per år, men varje buske kan skördas i upp till 100 år. Av dessa skördar gör man svart te, grönt te och en del andra varianter.

HISTORIA
Enligt legenden så dracks den första tekoppen av kinesiske kejsaren Shen Nong när det föll blad från vildte ner i en gryta med kokande vatten. Hur det har gått till i verkligheten vet man inte riktigt, men de man vet är att te druckits i tusentals år.

Till Europa kom teet först på 1600-talet och blev snart populär bland de rika. På 1800-talet dracks det te på Gotländska bondbröllop, för att visa familjernas status. Sedan dessa har teet ständigt ökat i popularitet och dricks idag av alla och envar.