Kalita och Drop Coffee

Det är med stort nöje som vi nu kan välkomna ytterligare en manuell bryggmetod för kaffe in i Kränkus sortiment.

Kalita har vunnit många hjärtan i specialkaffevärlden för sin jämna bryggning och snygga design. Vi har jagat produkterna från Japan, via Fugeln i Norge för att slutligen etablera en kontakt med framgångsrika Drop Coffee i Stockholm. Så samtidigt som vi nu kan erbjuda en helt ny bryggpark presenterar vi även nya kaffebönor i sortimentet från ett av Sveriges bästa rosterier, Drop Coffee.

Det blev plötsligt ännu roligare att som kaffeintresserad vara bosatt på Gotland då allt detta finns innanför murarna i Visby.

Såhär beskriver Drop Coffee Kalita:

”Internationellt är Kalitas Wave-serie omtalad, inte minst med framgångar i World Brewers Cup där vinnaren 2013 Erin McCarthy från USA använde produkterna. Bland de redan frälsta i Sverige kan flerfaldigt prisbelönta krögaren Daniel Berlin i Skåne Tranås nämnas.”

Kalitas filterhållare är unika med platt botten och tre små hål. Pappersfiltren är vågformade på sidorna för att inte ligga emot hållarens kant och har samma platta botten.

Grundläggande tips:

  • Malningsgrad: Lite grövre än brygg, men finare än bistromalet (presskanna).
  • Kaffemängd: Utgå från 6 gram kaffe per dl.

Ett bra grundrecept på pulsbryggning är 15 gram kaffe, 2,5 dl vatten. Skölj först filtret med hett vatten för att spola bort papperssmak och värma koppen/kannan. Det är viktigt att hälla på den platta botten och inte kanterna så att filtret inte viker ner sig. Häll sen ut vattnet.

  • Häll på 50 g vatten på 15 gram kaffe, låt blomma 30 sekunder.
  • Häll sen på 50 gram vatten var 30:e sekund till totalt 2 minuter och 2,5 dl. Total bryggtid: c:a 2 min 30 sek när vattnet passerat. Variera efter tycke och smak.

Kalita och Drop Coffee hittar du både i butiken i Visby och i webbshoppen. Mycket nöje!